Ventilația și aerul condiționat în timpul pandemiei COVID-19
21/04/2021- Aer conditionat Carrier
- Aer conditionat Fujitsu
- Aer conditionat Hisense
- Aer conditionat York
- Aer condiționat
- Aer condiționat comercial
- Aer condiționat Daikin
- Aer condiționat de calitate
- Aer condiționat eficient energetic
- Aer condiționat Gree
- Aer condiționat industrial
- Aer condiționat inverter
- Aer condiționat low noise
- Aer condiționat Mitsubishi Electric
- Aer condiționat pentru apartamente
- Aer condiționat rezidențial
- Chilere HVAC
- Climatizare comercială
- Climatizare industrială
- Climatizare rezidențială
- Confort interior
- Confort termic în orice sezon
- Consultanță HVAC
- Echipamente de încălzire
- Echipamente de răcire
- Echipamente fiabile HVAC
- Echipamente HVAC
- Economii energie HVAC
- HVAC
- Încălzire aer condiționat
- Instalare aer condiționat
- Instalare rapidă aer condiționat
- Instalare sisteme de climatizare
- Întreținere aer condiționat
- Mărci HVAC de renume
- Montaj aer condiționat
- Montaj de aer condiționat cu garanție
- Montaj HVAC profesionist
- Optimizare consum energie HVAC
- Performanță HVAC
- Piese de schimb aer condiționat
- Prețuri accesibile HVAC
- Produse climatizare pentru birouri
- Produse de climatizare premium
- Produse HVAC de calitate
- Răcire aer condiționat
- Răcire aer conditionat ecologică
- Răcire și încălzire eficiente
- Reparare aer condiționat
- Servicii de întreținere HVAC
- Servicii HVAC complete
- Sistem de răcire performante
- Sistem de ventilație
- Sistem VRV
- Sisteme climatizare pentru hale industriale
- Sisteme de aer condițat centralizat
- Sisteme de aer condiționat eficiente
- Sisteme de climatizare
- Sisteme de climatizare inovative
- Sisteme HVAC
- Sisteme multi split
- Sisteme split
- Soluții climatizare pentru spații comerciale
- Soluții climatizare pentru spații industriale
- Soluții climatizare personalizate
- Soluții de climatizare
- Soluții HVAC optime
- Ventilație
RECOMANDARI PENTRU ALEGEREA APARATULUI DE AER CONDITIONAT IDEAL:
Determinarea tipului de aparat de aer conditionat de care ai nevoie se face in primul rand in functie de destinatie – pentru uz casnic sau comercial, de numarul de incaperi si suprafata pe care doresti sa o climatizezi, de performanta energetica, dar si in functie de caracteristicile si performantele dorite, bugetul disponibil sau preferinte personale cu privire la design sau producator.
In functie de tipul sistemului:
Sistemele de uz casnic, pentru ca la acestea ne vom referi in special in acest articol, se impart in doua categorii principale:
1. SISTEME DE AER CONDITIONAT DE TIP SINGLE SPLIT SAU SPLIT DE PERETE
Sistemele de tip Single-Split sunt sistemele clasice, simple si cel mai des intalnite, formate dintr-o singura unitate interioara si o singura unitate exterioara.
Controlul unitatii interne se realizeaza de la telecomanda cu infrarosu, prin aplicatia de control online de pe smartphone sau tableta(in cazul celor care sunt echipate cu aceasta optiune) sau de ce nu pentru cei care au case inteligente prin intermediul echipamentelor de tip BMS (building management system).
2. SISTEMELE DE AER CONDITIONAT DE TIP MULTI-SPLIT
Sistemele Multi-Split sunt formate din doua sau mai multe unitati interioare si o singura unitate exterioara.
Acestea reprezinta o alegere potrivita pentru cei care vor sa raceasca mai multe incaperi printr-un singur sistem, reducand astfel spatiul ocupat in exteriorul cladirii de unitatile exterioare.
Controlul unitatilor interioare se realizeaza independent, atat prin telecomenzile cu infrarosu, prin aplicatile de control online de pe smartphone sau tableta (in cazul celor care sunt echipate cu aceasta optiune) sau de ce nu pentru cei care au case inteligente prin intermediul echipamentelor de tip BMS (building management system).
Pe unitatile exterioare pot fi instalate unitati interioare de capacitati diferite si uneori din game de culori sau produs diferite.
In functie de capacitatea spatiului ce necesita sa fie climatizat:
In functie de suprafata pe care doresti sa o climatizezi, sistemele de aer conditionat se impart in mai multe categorii in functie de capacitate. Capacitatea unui sistem de aer conditionat este masurata in BTU/ora (British Thermal Units per hour) si cu cat este mai mare, cu atat este mai puternic sistemul. O cameră mica de 15m² ar putea avea nevoie doar de 5000 BTU/ora, in timp ce o camera de 100m² patrati ar putea avea nevoie de un sistem de 36000 BTU/ora.
Tabelul alaturat imaginii te va ajuta sa alegi sistemul de aer conditionat care se potriveste in functie spatiul pe care doresti sa il climatizezi.
O unitate interioara poate climatiza cu succes si in parametrii tehnici comunicati de producator o singura incapere.
Suprafata | Capacitate |
20-25 m² | 9000 BTU |
25-35 m² | 12000 BTU |
40-50 m² | 18000 BTU |
60-70 m² | 24000 BTU |
Subdimensionarea
Un sistem de capacitate inferioara necesarului termic nu poate fi capabil sa raceasca camera intr-o zi torida de vara.
De asemenea un sistem subdimensionat va consuma mai multa energie electrica in incercarea de a furniza temperatura solicitata.
Nu in ultimul rand uzura componentelor se va produce mai repede decat in mod uzual, iar repararea acestora nu va fi posibila in baza garantiei produsului ci doar contra-cost.
Supradimensionarea
Un sistem cu capacitatea peste necesarul termic al incaperii va consuma mai multa energie electrica decat unul corect dimensionat, deoarece acesta poate raci sau incalzi prea repede incaperea, iar ulterior se va opri din funcionare. Aceste opriri urmate de repornirea sistemului creaza un consum de energie ridicat.
O putere supradimensionata incaperii in care este amplasat, nu va fi eficient in a climatiza mai multe incaperi apropiate. Astfel este recomandat instalarea unui aparat de aer conditionat in fiecare camera pe care doresti sa o climatizezi. Un singur echipament montat in holul unu apartament de 3 camere, spre exemplu, nu va putea climatiza tot apartamentul chiar daca capacitatea lui este suficienta pentru intreaga suprafata. Intr-o astfel de situatie este posibil ca aparatul sa nu functioneze deloc, daca atinge rapid temperatura solicitata in acea zona iar senzorii comanda oprirea sistemului.
Suprafata incaperii nu este singurul factor care contribuie la performanta climatizarii, existand si alti factori care pot influenta eficienta sistemului de aer conditionat, printre care: numărul și dimensiunea ferestrelor, poziţionarea camerei în raport cu punctele geografice, umbra disponibilă, izolatia incaperii, traficul din incapere, numarul de habitanti, sursele importante de caldura cum ar fi aparatele electronice si electrocasnice folosite in incapere (calculatoare, televizoare, cupotoare etc).
In functie de performanta energetica:
SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio) și SCOP (Seasonal Energy Efficency Ratio) sau coeficientul de eficienta sau performanta energetica (pentru modul de racire, respectiv de incalzire) masoara acesti parametri energetici ai unui sistem de aer conditionat. Cu cat este mai mare coeficientrul de eficienta energetica si consumul de energie electica este mai mic.
Clasa energetica nu este precisa si poate induce in eroare atunci cand comparam doua produse diferite doar pe baza acestei informatii. Schema de etichetare a claselor energetice este bazata pe un indice de eficienta energetica rezultat prin compararea consumului de energie al aparatului electric de uz casnic cu consumul mediu de energie al modelului European, folosind valori variabile in functie de categoria aparatului. Pentru alegerea unui sistem de aer conditionat performant din punct de vedere energetic, trebuie sa va orientati dupa valoarile SEER si SCOP mentionate in specificatiile tehnice.
In imaginea alaturata se gaseste modalitatea de atribuire a claselor energetice atat pentru racire cat si pentru incalzire in functie de coeficientii de performanta energetica SEER, respectiv SCOP.
Cu cat valoarea SEER si SCOP este mai mare, cu atat aparatul este mai performant din punct de vedere al consumului de energie electrica, deci mai economic.
Astfel putem face cu usurinta diferenta dintre doua aparate care au ambele clasa energetica A++, spre exemplu. Astfel daca unul are coeficient SEER 6.10 iar celalalt are 8 atunci cel din urma este mai economic decat primul, lucru care constituie un avantaj si un motiv in plus pentru a inclina spre acesta decizia achizitiei.
Dupa functiile pe care le indeplinesc:
Majoritatea aparatelor de aer conditionat au urmatoarele functiile standard: Racire / Incalzire / Dezumidificare / Ventilatie. In plus fata de acestea, sistemele mai complexe si implicit mai scumpe sunt dotate cu functii de purificare realizand o filtrare mai buna a aerului prin intermediul unor filtre speciale, functii de autocuratare care previn aparitia bacteriilor sau a mucegaiului in interiorul aparatului, sisteme de monitorizare a temperaturii din incapere si detectare a prezentei umane si diverse functii de programare a functionarii in intervale orare, unele aparate putand fi programate individual pentru fiecare zi a saptamanii.
Intr-o lume in care mobilitatea este esentiala si totul trebuie sa iti fie la indemana, evident ca si aparatele de aer conditionat pot fi controlate de oriunde te-ai afla, prin intermediul aplicatiilor pentru smartphone-uri si tablete. Unele aparate au aceasta functie optionala, altele vin echipate cu ea in dotarea standard. Cu ajutorul ei poti porni sau opri aparatul, verifica temperatura din incapere sau din exterior, urmari consumul de energie electrica sau comanda functiile speciale. Datorita faptului ca in timpul accesarii dispozitivul tau nu se conecteaza direct la aparat, ci conexiunea este realizata printr-un server dedicat, atunci nu exista posibilitatea ca persoane rau intentionate sa iti acceseze reteaua locala de internet, acest tip de actiuni fiind filtrate cu succes de unitatile server intermediare.
In functie de silentiozitate:
Nivelul de zogmot este o caracteristica importanta in alegerea aparatului de aer conditionat mai ales daca destinatia acestuia este camera de dormit. Intensitatea nivelului de zgomot este masurata in decibeli (dB) si este influentata de tehnologia folosita in fabricarea componentelor si de puterea aparatului, astfel, pentru dormitoare este recomandata instalarea unor sisteme cu capacitate mica.
Nivelul de zgomot poate varia si in functie de treapta de viteza la care este setat aparatul, acelasi aparat fiind mai silentios in treapta minima de viteza fata de atunci cand este folosit pe treapta de viteza cea mai mare. Modul de functionare al aparatului, racire sau incalzire, influenteaza si acesta intr-o mica masura nivelul de zgomot.
De retinut, anumite brand-uri ofera tehnologii mai performante in ceea ce priveste silentiozitatea fata de valorile standard.
Pentru a va putea face o diferentiere cat mai precisa foloseste comparatoarul de produse disponibil pe site si vezi care aparat este mai silentios.
In functie de pret:
Performantele descrise mai sus se reflecta in final, in pretul produsului. In consecinta, pretul unui aparat de aer conditionat variaza in functie de capacitate, performante tehnice si energetice, numarul si calitatea functiilor pe care le indeplineste.
Aparatele de aer conditionat cu preturi uimitor de mici nu sunt o alegere buna. Aparatele de consum au preturi uluitor de mici, acestea nu sunt fabricate pentru a functiona mai mult decat au garantie si nici specificatiile lor nu sunt de multe ori in conformitate cu realitatea. Un pret sub media din piata presupune ca producatorul a facut rabat la ceva si de celel mai multe ori acestia fac rabat la calitate.
Avand in vedere ca producatorii cumpara materiile prime din care se fabrica componentele aparatelor la preturi apropiate, aici vorbind de cupru, aluminiu, plastic pana la carton si serviciile de transport, putem intelege faptul ca cantitatea si calitatea produselor finite este cea care influenteaza pretul final al produsului. Produsele ieftine nu dureaza in timp si este necesara inlocuirea lor la intervale scurte de timp, lucru care in timp este mai costisitor decat costul unui produs de calitate al unui brad consacrat.
Producatorii de top asigura piese de schimb pe perioade lungi de timp dupa ce un model este scos din fabricatie, iar modelele au continuitate pe perioada mai multor ani. Producatorii de aparate de consum schimba modelele de la an la an iar sansele de a mai putea achizitiona piese de schimb dupa perioada garantiei sunt destul de mici, iar o simpla piesa defecta poate scoate din uz un produs care ar putea fi reparat cu usurinta.
Pentru a alege cat mai usor produsul ideal pentru tine iti punem la dispozitie mai multe unelte care sa iti usureze cautarea:
- sisteme de filtrare a produselor in functie de caracteristicile esentiale – putere, clasa energetica, sisteme de filtrare, culoare, pret etc.
- prezentari ale functiilor si tehnologiilor cu care este echipat fiecare sistem
- specificatii tehnice detaliate
- reviewurile utilizatorilor