Sistem centralizat de conditionare a aerului compus dintr-o unitate exterioara (grup compresor – condensator) si pana la 64 unitati interioare.

Agentul de racire / incalzire utilizat este freonul R410A.

VRV/VRF 

Doi termeni diferiți care se referă la aceeași tehnologie de flux variabil de agent frigorific. Termenul VRV („Variable Refrigerant Volume”) este o marcă înregistrată de DAIKIN, în timp ce alte companii care utilizează aceeași tehnologie o numesc VRF („Variable Refrigerant Flow”).

Volumul sau debitul de agent frigorific este ajustat cu precizie pentru a corespunde necesarului de încălzire sau răcire, economisind astfel energie și asigurând un control mai fin al climatului interior.

VRV

Sistemul de aer condiționat VRV, lansat în 1982 de DAIKIN, permite controlul debitului variabil al agentului frigorific. Tehnologia permite circularea unei cantități minime de agent frigorific în timpul unei singure perioade de încălzire sau răcire.

În 1990, DAIKIN dezvoltă aparatul de aer condiționat VRV răcit cu apă. Această unitate este o alternativă ideală atunci când unitățile VRV răcite cu aer nu pot fi utilizate din cauza lungimii conductelor de agent frigorific. Această tehnologie este preluată apoi de celelalte companii de profil și folosită în dezvoltarea echipamentelor proprii. Din același an, cu tehnologia de recuperare a căldurii, echipamentul VRV realizează simultan răcirea și încălzirea cu o singură unitate exterioară.

Modalitate de Functionare

Sistemul VRV/VRF reglează volumul de agent frigorific din instalație în funcție de nevoile exacte din spațiile climatizate. Acesta menține temperaturile setate și se opreste automat atunci când nu este nimeni în încăpere. Astfel, acest mecanism unic oferă o sustenabilitate sporită pe termen lung, deoarece reduce costurile cu energia, precum și emisiile de carbon.

Sistemul VRV poate conecta până la 64 de unități interioare la o singură unitate exterioară, funcționând asemănător cu un sistem Multi-Split. Fiecare unitate interioară își ajustează capacitatea pe baza temperaturii actuale din încăpere și a temperaturii setate de utilizator.

Cererea totală de la toate unitățile interioare determină modul în care unitatea exterioară reglează volumul și temperatura agentului frigorific. Prin furnizarea precisă a temperaturilor de racire sau incalzire necesare, compresorul inverter continuă să economisească o cantitate semnificativă de energie în timpul funcționării sistemului VRV.

Caracteristici principale
 

1.  Eficiență Energetică Ridicată:

 • Permite ajustarea fluxului de agent frigorific în funcție de necesarul de răcire sau încălzire, reducând consumul de energie.
 • Sistemele VRV/VRF folosesc compresoare inverter, care reglează capacitatea în funcție de cerere.

2.  Flexibilitate în Design:

 • Pot conecta multiple unități interioare la o singură unitate exterioară, permițând controlul individual al temperaturii în diferite zone.
 • Oferă o gamă largă de unități interioare (de tip casetă, duct, perete, tavan etc.) care se potrivesc diverselor cerințe de design interior.

3.  Control Zonal:

 • Fiecare unitate interioară poate fi controlată individual, oferind un confort personalizat și reducând risipa de energie.
 • Permite programarea și gestionarea centralizată a sistemului prin intermediul panourilor de control sau al aplicațiilor mobile.

4.  Versatilitate:

 • Pot fi utilizate atât pentru răcire, cât și pentru încălzire, unele sisteme având capacitatea de a încălzi și răci simultan diferite zone.
 • Pot funcționa eficient în diverse condiții climatice, fiind potrivite pentru o gamă largă de aplicații.

5.  Fiabilitate și Durabilitate:

 • Sunt construite pentru a oferi performanțe de lungă durată cu întreținere minimă.
 • Tehnologiile avansate de control și protecție asigură funcționarea sigură și eficientă a sistemului.

6.  Nivel Scăzut de Zgomot:

 • Unitățile sunt proiectate pentru a funcționa silențios, ceea ce le face ideale pentru utilizare în medii sensibile la zgomot, cum ar fi birourile sau hotelurile.

7.  Integrare cu Sisteme de Management al Clădirilor (BMS):

 • Pot fi integrate cu sisteme de management al clădirilor pentru monitorizare și control centralizat, ceea ce îmbunătățește eficiența operațională și gestionarea energiei.

8.  Tehnologie Avansată:

 • Utilizează senzori și algoritmi sofisticați pentru a optimiza performanțele și a reduce costurile de operare.
 • Capacitatea de diagnoză și auto-reglare pentru a preveni și corecta problemele înainte ca acestea să devină critice
Sistemele VRV / VRF sunt solutii de climatizare complexe destinate cladirilor cu functii spaciale, cladiri de birouri si spatii comerciale.

Oferta de pret poate fi facuta doar dupa intocmirea unui proiect de climatizare.

Instalare echipamentelor VRV si VRF se va face doar sub supravegherea proiectantului si a producatorului.